AromatherapieAromatherapie
In aromatherapie wordt gebruik gemaakt van één van de belangrijkste inhoudstoffen van kruiden, namelijk de etherische olie. Het zijn deze olies die de planten hun lekker geurtje geven. Elke plant heeft zijn specifieke olie en dus zijn specifieke geur. Etherische olies hebben ook voor planten een bepaalde functie. Meestal een beschermende functie tegen schimmels, virussen of bacteriën. Het zijn deze functies, en nog vele anderen, die we als mens ook graag willen gebruiken tijdens aromatherapie.
De geuren worden op verschillende manieren uit planten gehaald, deze manier van winning is heel belangrijk voor de kwaliteit van olie. Je mag soms nog vertrekken van biologische planten, als je olies gaat verwijderen met chemische, soms schadelijke oplosmiddelen, dan maak je van een gezond natuurproduct, een schadelijk iets. 
Belangrijke manieren om olie uit planten te halen is de water(damp)destillatie, het persen of de enfleurage.
Als je weet dat voor 1 liter olie soms wel 1000den kilo planten nodig zijn, dan begrijp je dat een goede olie soms heel duur kan zijn. Niet elke plant bevat bovendien veel etherische olie.
Lavendel bevat tamelijk veel olie, roos daarentegen veel minder.

Etherische olie kan je op verschillende manieren gebruiken, de meest gebruikte en door velen gekende methode is het verdampen; enkele druppeltjes olie in een bakje water, hieronder een theelichtje, het water verdampt en de olie die erin zit verspreidt zich mee door de kamer.
Je kan olie ook verdund gebruiken in het bad, de olie kan dan in de huid binnendringen meer ook verdampen. Je kan olie ook gebruiken in massageolies. In Frankrijk wordt er ook veel etherische olie ingenomen, uiteraard in zeer kleine hoeveelheden.
Maar het is vooral de geur die via ons limbisch systeem onze hersenen binnendringt en zo zijn goede werk doet.